Hoogtepunten 2014, deel 1
Met de nodige trots verscheen dit reisverslag in MotoPlus Nr 16 / 2020

Provence, Cannes, Monaco & Sospel

Twee dagen voor m'n vertrek heb ik nog geen idee waarheen. Uiteindelijk beslis ik langs m'n vriendin Jelle te rijden in de buurt van Apt. Zij verblijft daar elk jaar 3 weken op een kleine camping. Later in augustus gaan we samen nog eens twee weken per auto door de Alpen. Begin juli heeft zij haar rust en ik mijn reisplezier, solo op de moto. Tentje mee en vogelvrij rondtrekken. Op haar camping denk ik even na over m'n reisplannen.

Volgende bezoekje is bij Luc en Dominique. Zij kiezen een bergdorpje boven Cannes om af te spreken. Weinig verkeer, veel bochten, veel zuurstof. En het terrasje heeft een nevelsproeiinstallatie om de zomerhitte op afstand te houden. Zalige pauze. Hierna gaat het richting Sospel, één van m'n favoriete Alpendorpjes en ideaal om een bezoekje te brengen aan Monaco. Enkele jaren geleden ontmoette ik hier de Monegaskische endurorijder Patrick. Hij was zeer verbaasd over de combinatie van Belgische nummerplaat, TKC70, bagage en toch stof en slijk op m'n motorfiets. We dronken toen een koffie en morgen spreek ik met hem af.
's Morgens doorkruis ik het indrukwekkende prinsdom Monaco. Heel veel verkeer. Onwaarschijnlijk weinig plek om te parkeren. Zelfs per moto wordt je aangemaand door de politie om verder te rijden. Aan de grootste jachthaven, Port Hercule, spot ik een indrukwekkende plantentuin hogerop, ideaal om even naar toe te rijden. Eens boven merk ik le Rocher en twee kleinere jachthavens. Reden genoeg om snel even terug naar beneden te rijden. In de wijk Le Rocher mag ik jammer genoeg niet binnenrijden. Dan maar even langs Port de Fontveille en Port de Cap d'Ail.

Monaco yacht Monaco skyline Monaco, le Rocher
Streetlife in Monaco Streetlife in Monaco Streetlife in Monaco Streetlife in Monaco

Rond 13 hr belt Patrick me dat hij in Monaco is aangekomen. Ik zoek zijn kantoor en parkeer naast de Porsches en Maseratis op het trottoir. Met Patrick wandel ik via steegjes en publieke liften naar Port Hercule. Een heerlijke salade Niçoise in Monaco. Ik voel me vereerd. 's Avonds slaap ik in m'n gezellig tentje op de stadscamping van Sospel. Restaurantjes op wandelafstand. Een rij platanen, rust en een kabbelend beekje. Life is beautiful.

De volgende vriendenstop wordt ondertussen ook vastgelegd. Renzo en Ferruccio verwachten me in Molini di Triora in het zeer kleinschalige hotel Santo Spirito. Als ik daar 's avonds toekom blijkt het hotel gesloten te zijn en m'n vrienden niet aanwezig. Gelukkig krijg ik toch nog een kamertje en is er vlakbij een pizzeria. Veel kleinere dorpjes zijn er niet denk ik. Ik boekte uiteindelijk twee nachten want Renzo zou morgen één dag kunnen meerijden.
Hij stuurt ons via Realdo naar Baisse di Sanson, een markant kruispunt op de Ligurische. Realdo ligt als een arendsnest schijnbaar onbereikbaar tegen een bergflank. Een majestueuze locatie en bereikbaar via een smalle kronkelende asfaltweg. Doodlopend in Realdo tenzij je bereid bent om over onverharde weg verder te rijden... Dat was natuurlijk ons hoger doel.
Nog hogerop, bovenop Monte Saccarelo ligt Il Redentore op ons te wachten. Renzo en ik kennen de route via Passo Collardente en Tanarello goed. Eind juli verwachten we absoluut geen sneeuw als hindernis. Hevige regenval heeft echter een flink deel van de route weggespoeld. Il Redentore en Colle Tanarello zijn in het zicht maar gezond verstand en een diepe afgrond dwingt ons om om te keren. Het is de grootste landslide die ik ooit op de Ligurische zag.

Landslide onder Colle Tanarello en Il Redentore Landslide onder Colle Tanarello en Il Redentore Landslide onder Colle Tanarello en Il Redentore

Lees verder
Overzicht: Alpen 2014 blz 1 , 2 , 3 , 4 , 5

Who is Big Mike? Een kleine toelichting over mezelf.
Sitemap Reisroute door m'n site.
Nieuws Laatste aanpassing: najaar 2020
Copyright Big Mike Belgium : Gebruik van foto's of het plaatsen van een link naar deze site; enkel na schriftelijke toestemming !