Ligurische Grens Kam Route. Il via del Sale. La Route l'Amitie. Deel 1:

Colle di Tenda & Fort Central    Deel 2    Deel 3    Deel 4   

Big Mike Belgium on top of the world Il Redentore sul Monte Saccarello. Nu laten de vrienden en ik daar berichtjes voor elkaar achter in het logboek. Uniek dat er geen wolken zijn. Of m'n vroegste passage ooit?

Stel dat je als klein dorpje als Monesi of La Brigue een erfenis krijgt. Een erfenis van een lange en moeilijk te onderhouden bergweg. Ooit aangelegd met militaire middelen en budgetten. Geen cadeau zal je zeggen.
Dit verklaart waarom die fenomenale Ligurische Grens Kam Route niet of slecht onderhouden werd. Of zelfs af en toe afgesloten omwille van verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid.
Groot was mijn verbazing dan ook als ik in 2013 immense machines en manschappen die titanenjob zag aanvatten. Tot je achteraf verneemt dat die inspanningen met Europese subsidies uitgevoerd werden. Hoogstwaarschijnlijk om meer bezoekers aan te trekken; misschien zelfs een extra bron van inkomsten voor die kleine bergdorpjes.
Het verschil is deze eerste jaren na die sanering nog steeds zichtbaar. Beter of slechter voor de avontuurlijke motorrijder? Feit is dat ik de LGKS van 2003 tot 2013 elk jaar moeilijker berijdbaar zag worden. Hier bij enkele foto's die het zichtbare verschil in beeld brengen.

Tendapas en rond Fort Central

De naam is geen toeval. In de onmiddellijke nabijheid (op zichtsafstand) van Fort Central liggen 4 andere forten. Fort de la Marguerie passeer je als je naar Baisse de Peyrefique rijdt. Op dat moment rij je ook onder Fort Pernante onderdoor. En daarboven ligt dan weer Fort Giaure. Deze laatste twee zijn niet bereikbaar per motorfiets.
Als je vanuit Fort Central oostwaarts vertrekt zie je Fort Tabourde liggen (niet bereikbaar) en verderop Fort .....

Fort Central en zijn oostelijke buurforten Fort Central en zijn westelijke buurforten

Tenda pas met de Ruine van Relais de la C de hoger gelegen bochten zijn ruimer, zonder asfalt maar wel met losliggend zand 2007 Overzicht van Tendapas, boven Fort Central, links Fort de la Marguerie 2007 Enkele van de 49 haarspeldbochten op Tendapas

kazerne Ft Central Fort Central tentje aan Fort de la Marguerie Fort de la Marguerie gezien na een uitputtende wandeling naar Fort Giaure de restanten van Fort Giaure Fort Giaure. Unieke blik op Ft Central en zijn kazerne. Rechtsboven de eerste bochten van LGKS

Colle di Tenda & Ft Central    Le Marguerais    Col des Seigneurs tot Redentore    Redentore tot La Brigue   

De start en de andere hoofdstukken van "Best of" : Parpaillon,    mystery pictures,    Monte Jafferau,    slecht weer,    Ligurische,    wondermooie panorama's   
of sfeerbeelden,    Fort Turra,    Col de Mallemort en Tte de Viraysse,    andere forten,    bochten    en     bergmarmotten, arenden en bloemetjes

Who is Big Mike? Een kleine toelichting over mezelf.
Sitemap Reisroute door m'n site.
Nieuws Laatste aanpassing: voorjaar 2019
Copyright Big Mike Belgium : Gebruik van foto's of het plaatsen van een link naar deze site; enkel na schriftelijke toestemming !