https:// 1993, 33-passentoer. Deel 2 https://

1993, 33-passentoer, deel 2
Weekje vakantie met een gehuurde BMW R1100RS

De Zwitserse "8"

Furka, Nufenen, St-Gotthard, Susten, Grimsel & Furka

Na de Oberalppas kwam Andermatt en vervolgens Göschenen waar ik met een dagtellerstand van 359 km op hotel ging. Aangezien ik dinsdagavond ook in Göschenen zal overnachten ben ik vandaag met minder bagage op stap.
De "8" zal me over 5 verschillende passen brengen en wel in de volgende volgorde : Furka, Nufenen, St-Gotthard, Susten, Grimsel en als afsluiter nog een keer de Furka.

De Furka - pashoogte ligt op 2431 m boven de zeespiegel en de sneeuw is nog volop aanwezig. Voorbij de pashoogte bevindt zich hotel Belvedere en daar tegenover een souvenirshop. Voor 4 Sw.Fr. mag je door de shop de "achtertuin" inwandelen om daar de Rhônegletscher te bewonderen.
Deze immense ijsmassa is dus de oorsprong van de Rhône-rivier en als geheel verschrikkelijk indrukwekkend.Het is niet te becijferen wat een gewicht dit natuurverschijnsel met zich meebrengt. Voortgestuwd door haar eigen gewicht verplaatst de gletscher zich gestaag richting dal, getuige de afbrekende stukken ijs aan de gletschertong.
Met deze wetenschap is het wel even slikken als je je eerste stappen zet in de tunnel die je IN de gletscher naar de "ijsgrot" zal brengen.Toch wel een belevenis als je zo temidden deze verpletterende ijswereld staat.
Stilletjes hoopte ik dat er vandaag niet veel geschoven werd door deze Rhônegletscher.

De afdaling van de Furka brengt het dorpje Gletsch in zicht, hier stroomt de Rhône nog heel bescheiden. Het dorp bestaat enkel uit het "Hotel du glacier", een stationnetje en enkele huizen. Het stationsgebouw behoort bij de tandradbaan die men volop aan het restaureren is. In de nabije toekomst zal men via deze baan met stoomlocomotieven opnieuw de Furka beklimmen.
In Gletsch stuur ik even richting Brig om dan in Ulrichen de Nufenenpas te lijf te gaan. Deze jongen van 2478 meter is nog voldoende van sneeuw voorzien en er is echt wel meer zon nodig eer je daarboven voor je plezier blijft staan.

Gletsch, foto 2009 Furkapas, Sustenpas en prille Rhône, originele foto 1993 Gletsch, links Furkapas, rechts Sustenpass,centraal de prille Rhônerivier Sustenpas links, Gletsch en Rhône centraal, Furkapas op de achtergrond

'11 Furka pashoogte. Het fantastisch gelegen hotel Furkablick Hotel Belle Vue op Furkapas, naast de Rhone gletscher. Gezien van op de Grimsel pas De Rhonegletscher met twee ingangen. Links '02 en rechts 2003

'11 Rhonegletscher '11 Een deel van de tientallen meter lange gang in de Rhonegletscher '11 Big Mike Belgium in de ijsgrot van de Rhonegletscher

Vanuit Airolo, Zwitserland,kanton Ticino,nam ik welbewust de oude St-Gotthard pasweg. Twee jaar eerder had ik deze oude weg zien liggen vanop de viaducten van de nieuwe pasweg.
Na enkele kilometers werd ik echter verplicht alsnog de nieuwe weg te nemen wegens militaire maneuvers. Op het moment dat ik vanop de viaduct de oude weg kon zien liggen in het dal werd me echter al het zicht ontnomen door een degelijk wolkendek. Later werd het zelfs zo erg dat ik met 10 meter zicht de top overstak en dit zonder het te merken. Het was pas toen ik bergaf reed dat ik besefte dat de pashoogte onzichtbaar was gebleven voor mij.
Na Andermatt stopte ik even in Göschenen om m'n hotelrekening alvast te vereffenen en zodoende m'n traveller cheques te verzilveren. Twee overnachtingen met ontbijt en een garage voor de RS kostten me 112 Sw.Fr. Een uurtje later zou ik een Iers koppel ontmoeten dat ook in Göschenen logeerde maar in een jeugdherberg. Zij betaalden dan ook maar een fractie van wat ik juist betaald had voor bijna hetzelfde comfort.Chose à suivre!

Na de middag beklom ik vanuit Wassen,gelegen op 905 meter, de Sustenpas.Vlak voor de pashoogte van 2259 m, ontwaardde ik links nog een gletscher die de moeite van een foto wel waard leek. Aan de andere kant van de pas ligt echter de veel imposantere Steingletscher; kompleet met smeltmeertje en voorbijvliegende helikopter. Een plaatje om U tegen te zeggen.
De afdaling duurde welgeteld 28 km vooraleer ik in Innertkirchen belandde; het fabelachtige Gadmental was hier mijn betoverende reisgenoot.

De volgende pas luistert naar de naam Grimsel, en biedt onder andere twee stuwmeren en boven op de pashoogte, ook één natuurlijk meertje. De twee stuwmeren waren slechts halfvol evenals verscheidene andere stuwmeren die ik reeds gepasseerd was. Eind juni is nog te vroeg om al de stuwmeren al gevuld te weten. Het smeltwater dat hier voor zorgt is nog onvoldoende op gang gekomen. Het meertje op de pashoogte was wel gevuld en bevatte zelfs nog ijsschotsen !!! Hier vlakbij staat ook een orientatietafel. Bij beter weer kan je van hier de Nufenenpas, de Furkapas en ook de Rhônegletscher ontwaren. Spijtig van het bewolkte weer want ik denk dat dit de beste plek is om een overzichtelijk beeld van die Rhônegletscher te krijgen.

De afdaling van de Grimsel richting Gletsch was steil en spectaculair, zowaar een klein stukje Stelvio. Na Gletsch restte mij enkel nog de Furkapas om de dag af te ronden. Met de afstandsbediening opende ik de garagedeur en reed de RS met 296 km op de dagteller binnen.

Sustenpashoogte, originele foto 1993 Sustenpashoogte, 2009 2009 galerij op Sustenpas

'11 Steingletscher update '11 Pashoogte Grimselpas Hotel Grimsel

Lees verder : 33 passen toer Deel 3

Who is Big Mike? Een kleine toelichting over mezelf.
Sitemap Reisroute door m'n site.
Nieuws Laatste aanpassing: voorjaar 2019
Copyright Big Mike Belgium : Gebruik van foto's of het plaatsen van een link naar deze site; enkel na schriftelijke toestemming !