Motorrijden in de Alpen

R.E.S.P.E.C.T.

Een motorreis door de Alpen is een fantastische belevenis. Je kan er genieten van eindeloze bochtige motorwegen. Dit alles in een onwaarschijnlijk mooi landschap.

Mensen die via mijn website inspiratie opdoen voor een Alpenreis wil ik nog enkele dingen vertellen.
De plaatselijke flora en fauna is meestal uniek en kwetsbaar. Er zijn gelukkig nog enkele plekken waar je met een motorfiets mag genieten van deze prachtige natuur. Het is echter ieders plicht om heel behoedzaam te zijn. Niet alleen voor de natuur maar ook voor de anderen; fietsers, wandelaars, ruiters en oldtimers.

Respecteer elkaar Oldtimerrally op de Assietta kamroute Respecteer de natuur


Geasfalteerde passen

De hoogste verharde en doorlopende weg, is de Col de la Bonnette (2802 meter) in Zuid Frankrijk.
De periodes waarin de geasfalteerde passen berijdbaar zijn vind je tegenwoordig makkelijke op internet, sorry heb zelf geen bruikbare link als favoriet.
De hogere passen zijn pas sneeuwvrij half juni, soms zelfs eind juni. Eerste hevige verse sneeuwval kan je verwachten vanaf 1 september.

Assieteroute, doorsteek s avonds vanuit Usseaux Stelvio, zicht op de hoogste bochten Col d Agnel, 2744 m.

Colle Nivolet, lag jarenlang te ver uit buurt. Bleek zeker de moeite te zijn Colle Nivolet, iets meer overzicht


Onverharde passen

Op onverharde passen zullen nooit sneeuwruimers uitrukken om de weg vrij te maken. De natuur beslist grotendeels wanneer je naar boven mag.

Verschillende onverharde routes hebben de laatste jaren een bijzondere regeling voor gemotoriseerde en niet gemotoriseerde bezoekers. Respecteer deze plaatselijke wetgeving aub!

Als je andere Alpenreizigers ontmoet wordt het ten zeerste geaprrecieerd als je stapvoets rijdt. Wandelaars hebben liever geen stofwolken of huilende motoren. Respecteer elkaar! Zo kwam ik ooit wandelaars tegen en bood hen water en een sinaasappel aan. Dat werd in dank aanvaard. Zij zullen geen wrange nasmaak hebben aan onze vluchtige ontmoeting!

Avontuurlijke piste. Hier liet ik m n koffers twee uur achter om later terug op te pikken Pittige bochten op Varaita Maira route Prachtige bochten op Assietta kamroute, net onder Colle Finnestre

Onverharde passen kunnen door de weersomstandighede snel veranderen van berijdbaarheid.
Het vinden van betrouwbare informatie over de berijdbaarheid is het moeilijkste. Boeken en blogs zijn ook steeds gedateerd.
Het interessantste zijn getuigenissen van andere avontuurlijke motorrijders; die mogelijk jouw route de dag voordien reden. Maar ook dan is er nog het verschil tussen zware en lichtere all-roads. Verder zijn bijv. smalle doorgangen moeilijk voor jeeps maar makkelijke voor een motorrijder. Een jeep heeft dan weer geen risico om om te vallen op een losliggend stenentapijt...

De hiŽrarchie onder de bezoekers is wandelaars, fietsers, trialrijders, lichte enduro's,zwaardere all-roads. Vervolgens zware jeeps met winches, lichtere jeeps en als laatste gewone personenwagens en wegmotoren.
De hoogste onverharde uitstap die wel wettelijk is toegestaan is de Pointe Sommeiller (3050 m) nabij Bardonnecchia.
Deze route loopt naar een voormalig skigebied. In de jaren 60 vernielde een lawine het skistation, de ruÔne stond er in 2002 maar niet meer in 2006.

Big Mike voor de ruÔne op Pointe Sommeiller. 3050 meter OfficiŽel het hoogst berijdbare punt in de Alpen. Pointe Sommeiller. 3050 meter. Pointe Sommeiller. 30 km onverhard.

In 2009 bracht ik m'n vriending Jelle per auto mee naar de Alpen. We gingen enkel naar de Parpaillon zuidflank kijken, beetje vliegeren in de weide naast het bruggetje beneden. Tot ik na een uurtje toch besliste om eens te kijken hoe hoog we kunnen rijden per auto. Uiteindelijk lukte het om de top te bereiken. Tot mijn eigen grote verbazing. En zeker ook van de zwaar uitgeruste Land Rover Discoveries die een deuk in hun ego kregen door die Belg met z'n Volvo S70

2009. Yep!!! Mijn vriendin en ik met onze Volvo S70 aan de Parpaillon tunnel. Tot zeer grote verbazing van de aanwezig Land Rover rijders huh huh Parpaillon tunnelpoort. Neen we reden er niet door

Who is Big Mike? Een kleine toelichting over mezelf.
Sitemap Reisroute door m'n site.
Nieuws Laatste aanpassing: voorjaar 2019
Copyright Big Mike Belgium : Gebruik van foto's of het plaatsen van een link naar deze site; enkel na schriftelijke toestemming !